Schildersbedrijf

De naam schilder is ontstaan in de middeleeuwen. De schilder was in de middeleeuwen lid van een gilde. Hier komt de naam meesterschilder dan ook vandaan. De 1- tot 2-jarige opleiding tot schilder omvat schilderen, vernissen en verfspuiten. Als medewerker schilderen wordt er gewerkt onder begeleiding van een gezel schilder in het schildersbedrij...
Lees meer

De naam schilder is ontstaan in de middeleeuwen. De schilder was in de middeleeuwen lid van een gilde. Hier komt de naam meesterschilder dan ook vandaan. De 1- tot 2-jarige opleiding tot schilder omvat schilderen, vernissen en verfspuiten. Als medewerker schilderen wordt er gewerkt onder begeleiding van een gezel schilder in het schildersbedrijf. Er zijn verschillende niveaus door te lopen in de opleiding. Behalve schilderen hoort er ook behangen bij, kleuren mengen, en letters, cijfers en emblemen tekenen. Als schilder kun je zowel binnen als buiten werken bijvoorbeeld bij nieuwbouwprojecten of bij onderhoud of renovatie van gebouwen.

 

Schilderen

Het materiaal dat een schilder schildert kan verschillen van hout, steen, metaal tot kunststoffen. Buiten de bescherming die een schilder aanbrengt door middel van verf heeft de verf ook de functie om een verfraaiing aan het gebouw te geven. Er zijn tegenwoordig heel veel soorten verf of lak waar een schilder mee kan werken. Lak wordt over het algemeen aangebracht als de ondergrond erg mooi is of te kostbaar is om dekkend te verven.

 

Om goed en mooi te kunnen schilderen, is vakkennis nodig om te kunnen bepalen welke soorten verf er gebruikt moeten worden om tot een goed resultaat te komen.

 

Soorten verf

De soorten verf zijn zeer divers. Het ligt aan de ondergrond welke materialen nodig zijn voor professioneel schilderwerk door een schildersbedrijf. Voor buitenschilderwerk wordt vaak alkydverf gebruikt. Dit is een sterke en goed dekkende verfsoort op oliebasis. Deze verfsoort schildert prettig, omdat de droogtijd langer is en de verf hierdoor de tijd heeft om goed te harden. De alkydverf wordt verdund met terpentine en heeft een sterke geur.

 

Als deuren geschilderd dienen te worden door een schildersbedrijf, is een dekkende verf aan te bevelen. Dit betekent in de praktijk dat er eerst een laag grondverf gebruikt wordt, en daarna 2 lagen lakverf. Dekkende verf is geschikt voor hout, maar ook voor aluminium en bijvoorbeeld kunststof. Voor deze laatste twee dient dan wel eerst een primer gebruikt te worden.

 

Schildersbedrijf voor onderhoud huis

Schilderen is belangrijk voor het onderhoud van een huis. Schilderwerk beschermt materiaal, zoals hout en stucwerk, tegen vocht en slijtage. Gemiddeld is het schilderwerk eens per 5 jaar toe aan een nieuwe laag verf. Vaak is dit te zien aan bijvoorbeeld scheurtjes, blaasjes of verkleuring van de verf. Een schildersbedrijf zorgt voor het schilderwerk in verschillende stappen, denk aan de voorbereiding zoals schuren en grondverven. Elke stap is belangrijk voor een langdurig mooi resultaat.

 

Er zijn tegenwoordig erg veel verschillende soorten verf. Van een schildersbedrijf wordt verwacht dat men weet welke soorten er nodig zijn om tot een goed resultaat te kunnen komen. Zo is de voorbehandeling erg belangrijk om later tot een mooi resultaat te komen. Wanneer een schilder schildert op slechte ondergrond kan het resultaat dan ook niet goed zijn. De verf zal snel loslaten of scheurtjes vertonen. Wanneer dit het geval is zijn alle werkzaamheden eigenlijk voor niks geweest.

 

De basis van het schilderwerk bestaat uit het verwijderen van alle losse delen en het dichten van eventuele openstaande kieren zoals bijvoorbeeld openstaande houtverbindingen. Hierna moet er een volledig verfsysteem toegepast worden. Wat veel mensen vergeten is dat een kozijn ook aan de binnenkant goed moet zijn. Wanneer aan de binnenkant van een kozijn kiertjes zijn waar vocht in kan lopen zal dit op den duur zeker het schilderwerk aan de buitenkant aantasten. Als dit te lang blijft en niet verholpen wordt kan het zelfs nodig zijn om het kozijn te repareren omdat er dan te veel houtrot ontstaan is. Deze reparaties kunnen erg duur uitvallen omdat in extreme gevallen zelfs het glas verwijderd zal moeten worden om nieuwe stukken hout in het kozijn te kunnen zetten.

 

Taken en afspraken met een schildersbedrijf

Het is handig om met een schildersbedrijf af te spreken dat men periodiek terugkomt om naar het schilderwerk te kijken. Wanneer de schilder ziet dat er kieren of andere beschadigingen zijn aan het kozijn kan hij deze bijwerken. In veel gevallen gaat het alleen om de onderdorpel van kozijnen en ramen die sneller aangetast worden. Door het onderhoud op deze manier uit te voeren zal het schilderwerk veel langer goed blijven en is de kans op schade klein.

 

Het schildersbedrijf van tegenwoordig kan dus vaak veel meer dan alleen schilderen. Een schilder kan dan ook vaak kitten, glas zetten en behangen.

 

Kit is niet het wondermiddel dat alle fouten kan wegwerken. Het  kan gebruikt worden voor verschillende functies zoals tegen ongedierte, vocht, geluid of tocht. Voor iedere klus of ieder mankement is er wel een ander soort kit dat  gebruikt dient te worden. Over het algemeen wordt kit gebruikt waar een verandering in de voegbreedte kan optreden zoals:
– veranderingskrimp tussen betonelementen
– een zetting waaraan een bouwwerk onderhevig is
– trillingen door verkeer, machines en windbelasting
– het uitzetten en krimpen van verschillende bouwelementen.

 

Bij de keus van kit moet met een aantal zaken rekening worden gehouden, te weten de hechting van de kit aan het materiaal, de kleur, structuur en de overschilderbaarheid.
Kitten kunnen in drie groepen verdeeld worden, namelijk de verstijvende, elastische en plastische kitsoorten. De verstijvende kitsoort wordt vaak gebruikt als stopverf en stoppasta. De elastische kitsoorten  worden veel gebruikt voor beglazing waar hoge eisen aan gesteld wordt en bouwvoegvullingen. En tenslotte worden de plastische kitsoorten veel toegepast bij beglazing.

 

Schilderwerk buiten

Buitenschilderwerk is bij de meeste mensen bekend omdat het nodig is om het hout aan een buitengevel te beschermen. Toch is schilderwerk in mindere mate ook bedoeld ter verfraaiing van een gevel zoals op beton, metselwerk, stuc of pleisterwerk, staal en aluminium.
Voor het schilderen van stenen buitenmuren werkt een schildersbedrijf vaak met een synthetische muurverf (een alkydverf). Deze sterke verfsoort is goed bestand tegen vocht en daarom uitermate geschikt voor buitenshuis. Er kan ook worden gekozen voor speciale acryllatex (op waterbasis). Deze verf is geschikt voor buitenschilderwerk, omdat het licht ademend is en minder poreus dan gewone latex. De verf is hierdoor goed te reinigen. Om lang probleemloos te kunnen genieten van schilderwerk zijn een goede basis en regelmatig onderhoud belangrijk. Een schildersbedrijf verft onderdelen van een gebouw om ze te beschermen tegen de weersinvloeden van buitenaf en andere agressieve invloeden.

 

Schildersbedrijf en kunstwerken

Schilderen is ook een kunst. Een schildersbedrijf kan ook een muurschildering aanbrengen. Dit vergt natuurlijk wat meer creativiteit, en vakmanschap. Als schilder zijn er veel technieken te leren, zoals het schilderen zelf, en de meer kunstzinnige optie als bijvoorbeeld houten panelen te marmeren en zo een muur in de woonkamer te laten decoreren.  De techniek van het marmeren werd vooral in vroegere eeuwen uitgevoerd, omdat het gebruik van echt marmer te kostbaar was. Kortom, het vak schilder is erg veelzijdig en is zeker meer dan alleen schilderen.