Autogarage

Hoe een auto werkt en in elkaar zit, weten de vakmensen bij een autogarage. Een garage is een werkplaats waar auto’s worden gerepareerd, en waar regelmatig onderhoud aan een auto plaatsvindt. Soms wordt met een garage ook een verkooppunt van brandstof bedoeld. In een garage treft men vaak een brug aan, waarop auto’s gerepareerd worden. S...
Lees meer

Hoe een auto werkt en in elkaar zit, weten de vakmensen bij een autogarage. Een garage is een werkplaats waar auto’s worden gerepareerd, en waar regelmatig onderhoud aan een auto plaatsvindt. Soms wordt met een garage ook een verkooppunt van brandstof bedoeld. In een garage treft men vaak een brug aan, waarop auto’s gerepareerd worden. Soms heeft men een zogenaamde smeerkuil. Andere gereedschappen die gebruikt worden, zijn een luchthamer, uitlijningsinstallatie, etc.

 

Werken bij een autogarage

De vakmensen bij een autogarage hebben allen minimaal een 2-jarige vakopleiding gevolgd als automonteur. Na het behalen van het vakdiploma kan de automonteur aan het werk bij een autogarage, gericht op personenauto’s. Het kan zijn dat dat dit een autogarage is waar ze alleen auto’s repareren, maar het kan ook een bedrijf zijn dat auto’s verkoopt, repareert en onderhoudt. Tot slot kan er ook gewerkt worden bij een autodealer die gespecialiseerd is in één bepaald automerk. Bij een autogarage die ook auto’s verkoopt, wordt er de zogeheten Bovag garantie afgegeven. Er wordt dan minimaal 6 maanden garantie gegeven op de aankoop van gebruikte auto’s, en 3 maanden garantie op reparatie en onderhoud.

 

Als men zelf wil weten hoe een auto werkt en in elkaar zit, of een rekening van reparatiekosten van de autogarage wil controleren en begrijpen, is er een korte cursus autotechiek voor geïnteresseerden. Deze cursus wordt gegeven door een autogarage.

 

Autogarage en APK

Een autogarage voorziet vaak ook in de APK-keuring. De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring voor alle personenauto’s en bedrijfsvoertuigen om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. De APK is een momentopname van de technische staat waarin het voertuig op de dag van de keuring verkeert. Voertuigen moeten vanaf drie jaar na toelating op de weg elk jaar APK gekeurd worden. Een uitzondering is er voor taxi’s. Bij de RijksDienst voor het Wegverkeer (RDW) is meer informatie verkrijgbaar over de APK, wanneer en hoe vaak het voertuig gekeurd moet worden, het keuringsrapport  en de keuringseisen. De keuringsplicht en de regelgeving staat in de Wegenverkeerswet 1994.

 

Een aantal zaken kan de automobilist zelf in de gaten houden, en is zelfs zeer wenselijk, om schade en andere problemen te voorkomen. Indien niet technisch onderlegd, kunne bij een autogarage alle onderhoudsmaatregelen worden uitgevoerd.

 

Belangrijke zaken over onderhoud aan uw auto

Als het kouder weer wordt, is het belangrijk vorstbeschermende eigenschappen van het koelsysteem en ruitensproeiersysteem te controleren. In de auto’s van de laatste jaren mogen niet meer alle soorten koelvloeistof gebruikt worden. In de winter gebruikt men antivries als ruitensproeiervloeistof.

Een ander punt is goed zicht. Dat begint met een schone ruit. Daarom is de conditie van de ruitenwissers van groot belang. Om goed zicht, ook bij slecht weer, te garanderen, is het verstandig om de ruitenwissers regelmatig te controleren en bij slijtage te laten vervangen door de autogarage.

Motorolie is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van een auto. De prestaties en levensduur voor de motor zijn voor een groot deel afhankelijk van de smering ervan. Het is dus zaak de juiste olie te gebruiken in een goede hoeveelheid. Motorolie is altijd verkrijgbaar bij een garage. Het olie peilen van de motor, waar op de oliepeilstok te zien is of er voldoende olie inzit, zijn controlepunten die in principe iedere automobilist behoort te weten. Het is normaal dat de motor wat olie verbruikt, daarom moet het oliepeil op gezette tijden worden gecontroleerd. Deze controle kan ook door een autogarage worden uitgevoerd.

 

Autogarage en veiligheid en kentekenplaten

In Europa is afgesproken dat er strengere regels nodig zijn voor het vervoer van kinderen in de auto. Die regels hebben maar een doel: het kind beter beschermen. De regels komen erop neer dat kinderen kleiner dan 1,35 meter in een goedgekeurd kinderzitje moeten worden vervoerd. Volwassenen en kinderen groter dan 1,35 meter moeten de autogordel gebruiken, voorin en achterin de auto. Mochten zich er problemen voordoen met de autogordels, dan kan de autogarage dit verhelpen.

 

Een autogarage kan ook kentekenplaten verzorgen. Nieuwe kentekenplaten kunnen uitsluitend aangeschaft worden na overlegging van een geldig legitimatiebewijs en het originele kentekenbewijs deel I (deze wordt afgestempeld na verkrijging van een set nieuwe platen) en deel II.

 

Chiptuning

Chiptuning is de laatste jaren een belangrijke manier van opvoeren geworden. Bij een autogarage kan men hiervoor terecht, daar ze gespecialiseerd zijn in het verbeteren van motorprestaties met standaard 2 jaar motorgarantie. Voor diegene die geen idee hebben wat er met chiptuning bedoeld wordt volgt hier een korte uitleg. Het motormanagementsysteem van de auto is voorzien van een digitaal geheugen waar tabellen en rekenregels in zijn opgeslagen. De tabellen bevatten gegevens over de injectietijd, voorontsteking, toerentalregelingen etc. De rekenregels bepalen het functioneren van het injectiesysteem, dus hoe de tabellen moeten worden gehanteerd. Door het “lezen” van het toerental en de motorbelasting (meestal de gasklepstand of luchthoeveelheid) wordt de ontsteking en de injectietijd van de motor bepaald. Door het meten van onder andere de aanzuiglucht- en de motortemperatuur worden er correcties op bovenstaande waarden uitgevoerd, het opvoeren.

 

Andere taken van een autogarage

Bij een autogarage kan men ook terecht voor de bandenspanning. De juiste bandenspanning is van groot belang om veilig en comfortabel in de auto te rijden. Een band presteert alleen maximaal als deze voor voldoende stabiliteit en draagkracht zorgt. De bandenspanning is hierbij van cruciaal belang.

Tegenwoordig zijn er steeds meer garagebedrijven die zich specialiseren in een bepaald deelgebied binnen de autosector. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld bandenspecialisten of een autogarage die zich heeft gespecialiseerd in een bepaald automerk of in onderhoud van oldtimers.

Online bestellen van auto onderdelen is erg toegenomen. Een belangrijke reden van deze toename is de snelle levering van bestellingen. Met dit onderdeel kan naar een autogarage worden gegaan, om aldaar het onderdeel te laten installeren.

Ook het stellen van een vraag over auto onderhoud, auto reparaties, afstelgegevens en autogegevens is mogelijk bij de autogarage. Hierbij valt te denken aan aanhaalkoppels, wanneer moet de distributieriem vervangen worden, of heeft de motor geen distributieriem maar een distributieketting? Vragen over hoe kleine of grote reparaties zelf uit te voeren, waar op gelet moet worden. Maar ook andere vragen zoals hoeveel manuren voor een bepaalde reparatie in de garage men kan verwachten. Moeten bij de auto de kleppen gesteld worden of zijn dit zelfstellende kleppen? Wat voor soort benzine kan of moet er in welke auto. Waar zit de zekeringenkast in een auto? Welke bandenspanning is benodigd. Op al dit soort vragen kan een autogarage antwoord geven.